Haşlama PilavHaşlama pilav, evlerimizde sıkça yaptığımız ve hazırlanması kolay olan bir pilav türüdür. Haşlama pilav, içerisinde kullanılan malzemelerin oluşturduğu eşsiz tat sayesinde herkesin beğenisini kazanır. Bu pilav, tüm yörelerde sıklıkla tercih edilen ve sulu yemeklerin, türlü yemeklerin yanında mükemmel bir lezzet oluşturmasıyla bilinir. Bu makalede sizlere haşlama pilav tarifinin yapılışını ve içeriğinde kullanılan malzemeleri detaylı bir şekilde anlatacağız. Pilav tarifleri arasında en fazla tercih edilenlerden biri olan haşlama pilavı, büyük bir zevkle hazırlamanız ve sevdiklerinizle beraber afiyetle yemeniz dileğiyle. Şimdi işe kolları sıvayarak başlayalım, hepinize kolay gelsin. Haşlama Pilav Malzemeleri
Haşlama Pilav Nasıl Yapılır?Haşlama pilav yapımına ilk olarak pirinçleri bol tuz eklenmiş sıcak su içerisinde, en az bir saat kadar bekleterek başlayalım. Pilavın yapılacağı tencereye tereyağını ilave ederek eritelim, ardından sıvı yağı da ekleyelim ve üç buçuk su bardağı suyu ve tuzu da ekleyerek kaynamasını bekleyelim. Bol su ve tuz karışımında bekletilen pirinçleri süzgece alalım, ılık su altında nişastalarından arındıralım, duru su akana kadar pirinçleri durulayalım. Pirinçleri karıştırmadan yıkayalım ve kaynamakta olan su içerisine yıkama işlemi bitiminde alalım. Şekeri ve sütü de ekleyerek güzelce karıştıralım. Haşlama pilavın suyu hafif çekilmeye başladığı zaman ocağı iyice kısalım ve pilavın suyunu tamamen çekmesini bekleyelim. Suyunu iyice çekmiş olan haşlama pilavı ocaktan alalım. Üzerine kağıt havlu serelim ve kapağını tekrar kapatalım. En az 15 dakika demlendirip, öyle servis edelim. Haşlama pilav bu şekilde hazır hale gelir. Afiyet olsun. Haşlama pilavının yapılışında sizlere bazı püf noktalar da belirteceğim. Haşlama Pilavı Püf NoktalarıHaşlama pilav yapmadan önce pirinçleri tel süzgeçte kırmadan bol suda iyice nişastası akıp, pirincin suyu şeffaflaşana dek yıkamamız gerekir. Tel süzgeçte pirinçleri iyice süzerek hatta kurumaya bırakırsak daha iyi olur. Pilavın pişirileceği tencere de çok önemlidir. Yapışmaz olan, yayvan bir tencere kullanılırsa haşlama pilav daha güzel olur. Limon suyunun haşlama pilavını daha beyaz yaptığını ve tereyağının da pilavın olmazsa olmazı olduğunu unutmayalım. Pilava eklenecek olan sıvı yağ, erirken hem yağın yanmasını önleyecek hem de haşlama pilavının daha parlak olmasını sağlayacaktır. Haşlama pilavı servis öncesinde yine hafif hareketlerle karıştırmak ve dumanı üzerinde mis gibi tereyağı kokusuyla servis etmek daha iyi bir tat verecektir. Üzerine bolca karabiber dökülmesi de ayrı bir lezzet oluşturur. Afiyet olsun. |
Bu haşlama pilav tarifini denedim, ama pilavım tam olarak istediğim gibi olmadı. Pirinçlerimi iyice yıkamamış olabilir miyim? Ayrıca, limon suyunu eklemeyi unutmuştum, bu pilavın rengini etkiler mi? Yardım edebilir misiniz?
Cevap yazTanfer bey,
Pilav yaparken pirinçleri iyice yıkamak çok önemlidir. Pirinçlerinizi yıkamadan pişirdiğinizde, nişasta miktarı fazla olacağı için pilavınızın kıvamı istediğiniz gibi olmayabilir. Limon suyu ise pilavın rengini daha beyaz ve parlak yapar, bu nedenle limon suyunu eklememek de pilavınızın rengini etkileyebilir. Şunlara dikkat edebilirsiniz:
Pirinç yıkama: Pirinçlerinizi birkaç kez su berraklaşana kadar yıkayın. Bu, fazla nişastayı arındırarak pilavınızın tane tane olmasını sağlar.
Limon suyu ekleme: Pilavınızın renginin daha beyaz ve parlak olmasını istiyorsanız, bir iki damla limon suyu eklemeyi unutmayın.
Umarım bu ipuçları size yardımcı olur. Bir dahaki sefere pilavınızın daha iyi olacağını umuyorum. Kolay gelsin!